Sove i fremmed seng

Hvorfor er det så vanskelig å sove noen ganger på fremmede plasser? Er det bare fordi det er fremmed og uvant eller er det andre ting som spiller inn? Veldig ofte er det jo nydelige senger med madrasser i mye bedre kvalitet enn den du til daglig sliter deg ut på og putene er myke og gode og alt er lagt til rette for at du skal trives og sove en god natts søvn! Men nei da – et par timer er alt du klarer å skrape sammen liksom!

Hva skjer?

Det kan selvfølgelig være forskjellige ting som skjer. Spenningsnivået til hva som skal skje dagen etter kan være en stor faktor. Og det at det er en ny plass med alt fra nye lyder og nye lukter er en annen faktor som spiller inn. Din ene hjernehalvdel kan være «på vakt» i mye større grad enn hva den normalt er og vil vekke deg opp mye lettere har forskerne kommet frem til.

Er du reisende og bruker nye hoteller hver eneste natt omtrent så har du et søvnproblem dersom du er slik som beskrevet over her. Men det finnes de som også er stikk motsatt og sover «verdens beste natt» i en ny seng hver natt – de enkelt og greit stortrives i nye oppredde senger med dundyner og myke madrasser.

Dyr og mennesker

Det at den ene halvdelen av hjernen er på vakt slik og varsler deg ved å vekke deg straks det er en ukjent lyd kan stamme fra våre forfedre for lenge lenge siden da vi levde mye mer primitivt enn i dag. Det var instinktivt at den ene hjernehalvdelen var på vakt mens resten av kroppen forsøkte å få hvilen til kroppen.

Dette er det selvfølgelig nesten gjort undersøkelser på og det er forsket på dette opp gjennom årene. Jeg personlig vil tro det er flere ting som spiller inn her – i hvert fall for min egen del.

  1. det at det faktisk er en ny plass og dermed hjernen «holder vakt» kan jeg være med på den første natten og kanskje opp til to eller tre netter på totalt fremmede steder.
  2. Spenningsnivået ditt over hva som skal skje dagen etter er nok et viktig element
  3. Sikkerheten du har klart å legge dine verdisaker i for natten – penger, pass, lommebok, telefon, nettbrett og alt av litt større verdi du drar med deg inn på et slikt rom. Her er det vel en del opp til deg selv muligens hvor mye man tar med – men er valget bilen eller hotellrommet bare?
  4. din egen døgnrytme og hvor mye den blir brutt ut av?

Slik kunne det sikkert ha bli lagd en lang liste over større og mindre elementer som spiller noen rolle. Vi mennesker er underlige slikt sett. Og det er selvfølgelig flere varianter fra forskere om hva som er årsaken med latinske ord og uttrykk som vi «normale» ikke skjønner uansett. Men de får vel betalt for slike papirer de!

Nå skal jeg i hvert fall forsøke å sove litt mer igjen – klokken er 06.00 på morgenkvisten og jeg har bare sovet mellom 2 og 2,5 timer så langt i løpet av natten. Det er litt lite for en voksen mann! GOD NATT.